Over Vasten

Januari 12-26

Vasten kan in verschillende soorten en vormen. Er zijn geen heiligere en minder heilige vasten. Het is wat geschikt is voor jouw gegeven situatie. Het doel is dat we de Heer zoeken en onze aandacht op Hem richten en in de staat van behoefte aan Hem worden gebracht. Hoe eenvoudiger het is om het vasten uit te voeren, hoe beter, want het doel is niet wat je wel of niet eet; het gaat erom dat je extra tijd neemt om te bidden en je te concentreren. Het gaat er ook niet om dat je het minimum doet om door de vastentijd heen te komen en de tijd aftelt tot je klaar bent.

Vasten moet een doel hebben. Als we geen doel hebben met onze vasten, gaan we alleen maar honger lijden. De meest voorkomende doelen zijn om de Heer te zoeken naar doorbraak of antwoorden op een bepaald gebied in je leven. Om alles op een rijtje te zetten en te horen wat Hij zegt voor het komende jaar. Of zelfs gewoon om je opnieuw te focussen en je opnieuw aan hem te wijden en slechte gewoonten te resetten.

Deze reis is tussen jou en God. Zoals de Schrift zegt, het gaat er niet om anderen te laten zien, maar wat we doen als er niemand in de buurt is. Als je een stadium bereikt waarin je alles hebt bereikt wat je wilde bereiken, geweldig! Blijf de Heer zoeken en neem tijd voor Hem. Maar als je merkt dat het doel van je vasten is bereikt, stop dan gerust met vasten. Deze tijd is een geweldige kans om te groeien in de discipline van bidden en vasten, niet om wettisch te zijn.

Dit wetende willen we je echt aanmoedigen om deze tijd van vasten te gebruiken om te horen wat de Heer zegt en laten we elkaar bemoedigen door te delen wat God doet in deze tijd!

Soorten van vasten

Hier ziet u alle belangrijke vormen van vasten. Neem deze als leidraad en vraag de Heer wat u geschikt vindt voor uw situatie. Dit is een persoonlijke reis tussen u en de Heer. Het gaat erom je te houden aan wat je Hem opdraagt. Vasten is ook een discipline om in te groeien. Het is dus oké om het anders te doen dan de mensen om je heen.

 

We zullen elke dag op sociale media berichten plaatsen over dingen om over te bidden.

Selectief vast

Bij dit soort vasten worden bepaalde elementen uit het dieet verwijderd. Een voorbeeld van selectief vasten is de Daniel Fast, waarbij je vlees, zoetigheid en brood uit je dieet schrapt en water en sap gebruikt als vocht en fruit en groenten als voedsel.

Volledig vast

Bij dit type vasten drinkt u alleen vloeistoffen, meestal water en/of thee met lichte sappen als extra optie.

Gedeeltelijk Vast

Dit vasten wordt ook wel het “Joodse vasten” genoemd en houdt in dat men zich ’s morgens en ’s middags onthoudt van elk soort voedsel. Dit kan overeenkomen met specifieke tijden van de dag, zoals van 6.00 tot 15.00 uur, of van zonsopgang tot zonsondergang.

Afleiding Vast

Dit vasten is een geweldige optie als je niet veel ervaring hebt met het vasten van voedsel, gezondheidsproblemen hebt die je verhinderen om te vasten, of als je bepaalde gebieden van je leven die uit balans zijn opnieuw wilt focussen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdens het vasten geen sociale media meer te gebruiken of geen televisie te kijken, en dat element aan het eind van het vasten weer voorzichtig in gezonde doses in je leven te brengen.

Kom en doe mee

MAN – VRIJ
Life Groups!
Kijk op onze leefgroepenpagina voor meer informatie

Vrijdag
De Tafel – klik hier voor meer info

Zat
18:00 – CIA

ZONDAG
11:00am – Karel Govaertsstraat 53, Antwerpen 2100 Deuren open 10:30.
11:00 – 1e & 3e Zondag – Vlasmarkt 30, 2000
Deuren open op 10:00

Meer informatie nodig?

Wees niet verlegen. Laat het ons weten als je vragen hebt!

Blijf op de hoogte!

Voor de laatste informatie over wat er gebeurt volg ons op social media! Het is gratis en gemakkelijk, ook is het een geweldige manier om met ons te communiceren via DM’s en tags!